Et udsøgt udvalg af verdensoste – det er ofte en madelskers yndlingssted i supermarkedet. Men hvordan kan du bedst udstille dine varer og samtidig bevare friskhed og topkvalitet? Svaret ligger i en belysningsopskrift, der lever op til alle forventninger.
Bevar friskheden
Det er fedtstofferne i osten, der giver denne lækre fødevare sin fyldighed, men de skaber også problemer, når det drejer sig om korrekt belysning af dette område i supermarkedet. Når ost udsættes for lys, begynder fedtstofferne (eller lipiderne) at oxidere – først ændres ostens udseende, og derefter ændres smag og lugt. Denne proces sker på kun få dage. Lysinduceret misfarvning og lipidoxidation kan afholde kunder fra at købe produktet og kan påvirke nydelsen af osten, hvis de beslutter sig for at købe den.
Oplev Champagne: FreshFood LED-opskriften til ost
Vores forskning:
- Lysspektret har en stor effekt på mængden af lipidoxidation. Den mængde, der skabes af traditionelle lamper, er meget højere end tilfælde, hvor osten er oplyst af LED'er. Optimering af LED-spektret kan yderligere reducere lipidoxidation.
- Lipidoxidation kan trænge op til 0,5 cm ind i osten.
- Vi opdagede, at når ost først udsættes for belysning, fortsætter processen med lipidoxidation i mørke. Bruger butikken traditionel belysning, er stigningen i mørket større, end når der bruges LED'er.
Graf 1a Mængden af lipidoxidation
Effekt af spektrum og belysningsstyrke på lipidoxidation. Data efter 10 dages belysning. Den røde tærskellinje er baseret på sensoriske evalueringer fra litteraturen: over denne linje påvirkes lugt og smag af lys.
Graf 1b Grad af misfarvning
Effekt af spektrum og lyseksponeringsvarighed på misfarvning. Resultater for belysningsniveau på 1000 lx.
Gøre osteafdelingen mere attraktiv med: Champagne
Baseret på forskningen udviklede vi en dedikeret spektral indstillet FreshFood LED-opskrift, kaldet Champagne, hvilket omsættes til at:
-
Vise ost frem på smukkeste vis.
-
Hjælpe med at bevare dens friskhed.