5 ting, du skal tjekke, når du sammenligner belysningsdesign til LED-vækstlys

Som avler investerer du i supplerende LED-vækstlys, fordi de driver udbyttet og kvaliteten af dine afgrøder. Faktisk er tommelfingerreglen, at 1 % lysudbytte svarer til 1 % afgrødeudbytte. Så det er afgørende, at din LED-belysningsinvestering leverer den fulde ydelse, du har betalt for.

Ydelse bestemmes af lysstyrken og lysets ensartethed i de LED-vækstlys, du bruger. Hvis lysstyrken produceret af de installerede vækstlamper er lavere end, hvad du forventede ud fra designet, vil der være mindre udbytte. Hvis ensartetheden er inkonsekvent, vil individuelle planter vokse og udvikle sig med forskellig hastighed, og der vil være ujævn produktion i dit drivhus.

Før du starter

Når du sammenligner forskellige lysdesign, så sørg for at sammenligne de samme ting. Det betyder, at man tager 3 ting i betragtning:

  1. Bekræft troværdigheden af de ydelseserklæringer, som producenterne fremsætter.
  2. Sørg for, at der bruges DIALux beregningssoftware til lysdesignet. Denne beregningssoftware leveres af et uafhængigt firma og er almindeligt anvendt på gartnerimarkedet.
  3. Kontrollér, hvilke inputparametre der er blevet brugt til hvert lysdesign. Det er nemt at justere inputparametrene og give indtryk af mere positivt lysniveau og ensartethed i lysdesignet. Så hvilke parametre er afgørende?

De vigtigste inputparametre at kontrollere er:

  • Er det rigtige produkt blevet specificeret? Tjek, om det præcise produkt, du har valgt til dit projekt, er blevet brugt i lysdesignet, med det rigtige lysudbytte (PPF i µmol/s) og spektrum (blå/rød/hvid/langt rød/...).
  • Er dine specifikke designværdier blevet brugt, f.eks. det gennemsnitlige lysniveau ved din afgrøde (PPFD i µmol/m2/s) og den overordnede lysensartethed?
  • Hvad er standardindstillingerne? Højden af vækstlyset og afgrøden (frihøjde), reflektionsfaktorer og størrelsen og placeringen af området, der bruges i ensartethedsberegningen, har alle indflydelse på det gennemsnitlige lysniveau og den samlede opnåede ensartethed.

#1 Tjek frihøjden

Den første inputparameter, der skal kontrolleres, er frihøjden, der angiver afstanden mellem LED-modulet og afgrødens hoved. Frihøjden kan alvorligt påvirke den samlede værdi for ensartethed. For tomatafgrøder ophængt på wires, der har en begrænset frihøjde på eksempelvis 1,50 til 2,50 m, kan det være en udfordring at opnå en god samlet værdi for ensartethed. Brug af en optimistisk frihøjde eller beregning af ensartethed på gulvniveau, som om der ikke er nogen afgrøde, vil positivt påvirke den samlede værdi for ensartethed.

Frihøjden beregnes ved at måle afstanden mellem den endelige top af afgrøden og monteringshøjden på LED-vækstlyset.

Frihøjden beregnes ved at måle afstanden mellem den endelige top af afgrøden

#2 Tjek refleksionsfaktorerne

En anden vigtig parameter at tjekke, er de refleksionsfaktorer, der anvendes i belysningsplanen. En refleksionsfaktor angiver mængden af lys, der reflekteres af vægge og andre genstande i et rum. DIALux beregningssoftware er oprindeligt designet til indendørs rum som kontorer, hvor du vil få refleksion fra vægge, loft og gulve, der påvirker lysniveauet på dit skrivebord. For at undgå at være for optimistisk omkring udfaldet er refleksionsværdierne i DIALux sat til 0 % for et drivhusbelysningsdesign, fordi glasset i et drivhus ikke reflekterer lyset fra vækstlysene.

#3 Tjek det område, der er blevet brugt til at lave beregninger af lysstyrken.

Den næste ting at kontrollere er den beregningsflade, der er blevet defineret. Størrelsen af beregningsområdet og placeringen af vækstlysene inden for dette område vil alvorligt påvirke den gennemsnitlige mængde af aktive fotoner, der når overfladen af afgrøden (PPFD-værdi i µmol/m2/s). Når du sammenligner lysdesignresultater fra forskellige producenter, skal du sørge for, at beregningsoverfladen viser et lige antal maksimum og minimum lysstyrkeværdier. Dette er den eneste måde at beregne en realistisk gennemsnitlig PPFD-værdi i lysdesignet.

I eksemplet nedenfor ser du to positioner af et beregningsområde inden for samme lysplan. Lad os antage, at lysstyrkemaksimum er placeret vinkelret på vækstlyset, og lysstyrkeminimum er mellem to vækstlys. Værdierne i B-scenariet vil generere langt bedre gennemsnitlige lysstyrkeværdier, fordi lysstyrken er beregnet over et område, der viser 4 maksimum og 1 minimum. A-scenariet viser 4 maksimum og 4 minimum og repræsenterer derfor langt bedre virkeligheden efter installationen.

Placeringen af målegitteret definerer resultatet af den gennemsnitlige lysstyrke

#4 Tjek størrelsen af beregningsfladen

En anden vigtig faktor er størrelsen af beregningsfladen, der vil påvirke den samlede værdi for ensartethed. Når du sammenligner lysdesignresultater fra forskellige producenter, skal du sørge for, at den samme beregningsoverflade er blevet anvendt.

For at repræsentere en situation i det virkelige liv bør der foretages en beregning for det fulde rumareal, der inkluderer drivhusets kanter. Der bør også foretages en beregning af det mindre centrerede areal, som repræsenterer et typisk produktionsområde. Beregningen for det fulde rum vil generere lavere niveauer for lysensartethed på grund af de lavere lysstyrker ved kanterne. Så sørg for, at du altid sammenligner enten beregninger af fulde rum eller mindre områder inden for det fulde rum. Nedenfor ser du to positioner af et beregningsområde inden for samme lysplan. Lad os antage, at lysstyrkemaksimum er placeret vinkelret på vækstlyset, og lysstyrken falder mellem to vækstlys. Værdierne i B-scenariet vil generere langt bedre gennemsnitlige lysstyrkeværdier, fordi lysstyrken er beregnet over et område, der viser 4 maksimum og 1 minimum. A-scenariet viser 4 maksimum og 4 minimum og repræsenterer derfor langt bedre virkeligheden efter installationen.

#5 Tjek den anvendte type ensartethed

Den sidste parameter, der skal kontrolleres, er typen af ensartethed, der anvendes. Ensartethed kan udtrykkes på forskellige måder. Når du kører DIALux lysdesignsoftware, giver det dig forskellige typer ensartethed. Når du sammenligner lysdesignresultater fra forskellige producenter, skal du sørge for, at den samme type beregning af ensartethed anvendes. Til anvendelse i gartneri foretrækker vi at udtrykke ensartethed som den gennemsnitlige lysstyrke divideret med den maksimale lysstyrke, som bedst repræsenterer en situation i det virkelige liv.

Sammenfatning

Når man sammenligner lysdesign, er der masser af tweaks, som leverandører potentielt kan foretage til deres plan. Hvis du vil lave en ordentlig sammenligning, skal du tage et par parametre i betragtning.

  • Er det korrekte produkt med det rigtige spektrum og lysudbytte brugt i beregningerne?
  • Er det rigtige lysniveau til din afgrøde og den rigtige overordnede ensartethed af lys blevet brugt?
  • Er indstillingerne sammenlignelige:
    – Er frihøjden defineret korrekt?
    – Er refleksionsfaktorerne sat til 0 %?
    - Har målegitteret et lige antal lyse og mørke pletter i sig?
    – Sammenligner du tal med fuld rum eller små centrerede arealer?
    – Og er ensartetheden defineret ens i lysdesignerne?

Læs vores anden blog, og lær hvordan man evaluerer erklæringer om ydelse af et LED-vækstlys.

Dyrk med de professionelle

Du vil gerne være sikker på at få et hurtigt afkast af din investering og få udført alle aspekter af dit projekt professionelt. Med Signify er dit projekt i erfarne hænder. Signify er den globale leder inden for belysningssektoren og har opbygget en betydelig track record i mere end 500 projekter på markedet for gartneribelysning siden 1995. Dette omfatter over to årtiers dedikeret erfaring med at udvikle skræddersyede, LED-baserede lysopskrifter, der hjælper avlere med at fremskynde væksten, øge udbyttet og forbedre kvaliteten af planter. Med vores banebrydende LED-innovationer kan vi specialbygge en videnskabeligt baseret løsning til dig.

Pascal van Megen

Pascal van Megen er anvendelsestekniker hos Signify med en baggrund i maskinteknik. Som anvendelsestekniker sikrer Pascal, at avlerne er udstyret med avancerede gartneribelysningsdesign. Han leverer intern og ekstern uddannelse til kunder og partnere i anvendelsen af Philips LED Horticulture produkter og systemer. Han fungerer som konsulent for kunder og teknikere for at skabe løbende forbedring af Philips LED-belysningsløsninger.

Relaterede artikler

LED-vækstlys til rosenafgrøder

Philips LED-vækstlys tilbyder dedikerede lysopskrifter til roser. De forbedrer kvalitet og udbytte og giver mere kontrol over dit drivhusklima.

LED-vækstlys til krysantemum

Philips LED-vækstlys producerer tungere stængler og højere udbytte af krysantemum. De kan reducere tabet af CO2 og øge energieffektiviteten i drivhuset.

Kontakt os

Kontakt en certificeret partner

Philips produkter sælges gennem et globalt netværk af certificerede partnere. Find en forhandler i din region for at modtage flere oplysninger om Philips LED-vækstbelysning.

Kontakt Philips

Hvilken LED-vækstbelysning passer til dit behov? Vi står klar til at hjælpe. Benyt vores formular til at indsende din anmodning.

Abonner på nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om Philips LED-vækstbelysning ved at abonnere på vores nyhedsbrev.

Bliv en del af vores team

Er du interesseret i at udvide din horisont og blive en del af vores team? Tag et kig på vores karriereside for mere information.

Interesseret?

Lær mere om LED-vækstbelysning ved at læse vores seneste artikler og casestudier.

Arrangementer

IPM- International plantemesse
Essen, 24.-27. januar

Fruit Logistica
Berlin, 8.-10. februar 

Indendørs Ag-Con
Las Vegas, 27.-28. februar

Blog

Hvordan man opbygger en vertikal farm
Her er et par vigtige erfaringer fra bylandbrugsekspert Roel Janssen om dyrkelse af et vellykket vertikalt gartneri.