5 tips til at dyrke med LED

LED anvendes i stadig større skala i drivhuse til såvel grøntsags- som blomsterafgrøder. Selvom mange afgrøder allerede har vist sig at vokse godt under 100 % LED-belysning, vælges nogle gange en hybridløsning som det første skridt.
Ved den (delvise) overgang til LED kan der på den ene side vælges væsentlige energibesparelser eller på den anden side en forøgelse af lysstyrken. I begge tilfælde, ud over at vælge det rigtige LED-spektrum, bør du huske på den samlede dyrkningsopsætning for at få overgangen til at lykkes. Dette inkluderer blandt andet faktorer som plantetæthed, kunstvanding og plantevariation. HPS-belysning skaber strålingsvarme, som LED-belysning for det meste mangler. De LED-moduler, der anvendes mest i øjeblikket, har en virkningsgrad på 3,2 til 3,7 µmol lys pr. joule el-input, og for HPS, med en virkningsgrad på 1,8 µmol/J, er dette 40 til 50 % mindre. Ud over energibesparelsesfaktoren giver denne store forskel den fordel, at klimaet bedre kan styres ved at regulere varme og lys separat. Men derfor skal du som avler hele tiden være opmærksom på at have de rette klima- og dyrkningsbetingelser for den måde, hvorpå LED-belysningen anvendes. Naturligvis er der store forskelle mellem forskellige dyrkningsformer, men der er også flere fælles faktorer. Vi vil meget gerne dele, hvad vi har lært af erfaring.

Tip 1: Optimal udnyttelse af din belysning med dæmpbare LED'er

Du vil selvfølgelig vælge et LED-spektrum med dokumenterede resultater til dine afgrøder. Der er udviklet en lysopskrift til mange forskellige afgrøder, og vi har mulighed for at vælge fra en database med over 150 gennemprøvede opskrifter. Når HPS-belysning (delvist) udskiftes med LED, vil det samlede lysniveau i drivhuset normalt stige markant. Især i det tilfælde er det nyttigt at kunne dæmpe intensiteten af LED-belysningen: Med en dæmpbar installation kan du imødekomme både afgrødens behov, vejrforhold og energimarkedet uden at gå på kompromis med lysets ensartethed. En yderligere fordel ved dæmpbart LED-lys er, at deres effektivitet stiger med cirka 10 %, når de dæmpes. Dette reducerer energiforbruget pr. lysenhed.

Tip 2: Afgrødeaktivitet er det afgørende

Opdeling af assimilaterne skabt af fotosyntese er en vigtig overvejelse. Det er en faldgrube at lade planten absorbere al belysningen med en kunstig lysinstallation, men undlade at skabe forudsætninger for, at planten kan fordele assimilaterne til de dele af planten, hvor vi gerne vil have dem hen, hvilket som ofte er frugterne og /eller blomsterne. Uden de nødvendige foranstaltninger kan afgrøden have for lidt fordampning, plantetemperaturen kan forblive for lav eller absorbere utilstrækkelig gødning.

På grund af fraværet af strålingsvarme bruges LED-afskærmning i nogle dyrkningsformer mere intensivt, og vinduerne holder sig oftere lukkede for at holde varmen inde i drivhuset. Det kan føre til et for passivt klima, hvor planten har problemer med at fordampe. Der er flere muligheder for at holde planten aktiv. Nøglen er dræning af væske omkring planten. Du kan også overveje ekstra luftbevægelse ved f.eks. ventilatorer eller ved at tilføje et (minimalt) varmerør i kombination med et hul i skærmen, og eventuelt lade vinduerne stå lidt åbne. Aktiv affugtning ved f.eks. luftbehandlingsaggregater er også en perfekt mulighed i kombination med LED-belysning. På den måde kan du aktivt skærme og affugte med begrænset energitilførsel.

I mange tilfælde har vi set, at den energi, der spares ved belysning med LED, skal kompenseres en smule med en højere tilførsel af varme. Hvor meget ekstra varmetilførsel, der skal til, er meget forskelligt i forhold til afgrødesituationen, men nettoenergibesparelserne sammenlignet med HPS er betydelige, når elektricitet og varme tilføres. Desuden har varme i de fleste situationer også en lavere pris end elektricitet.

Tip 3: Det er planten, der bestemmer

Skal væksten være optimal, skal planten altid gå foran. Til sidst vil afgrøden vise, til hvilket niveau det tilbudte lys vil blive konverteret til den ønskede udvikling. Hold øje med vandoptagelsen, udviklingshastigheden osv., og tilpas klimaet derefter for at holde afgrøden i balance. For mange afgrøders vedkommende skal du styre mere generativt i forhold til HPS for at få planten til at bruge de skabte assimilater på den rigtige måde. Overvej for eksempel at realisere en større DIF, fugtbalance, (blad)beskæringsstrategi og justere EC eller opskriften på næringsstoffer, hvor det er nødvendigt. For din afgrøde føles en drivhustemperatur på 20 grader med HPS meget anderledes end 20 grader med LED. Det betyder, at man med LED skal se mere på plantetemperaturen i stedet for den omgivende temperatur. Det kan også være en god idé at se på plantetemperaturen for plantens dele hver for sig. Når varmekilder anvendes forskelligt, kan dette have indflydelse på temperaturen på rødderne og frugterne for eksempel sammenlignet med plantens hoved. Et eksempel på dette er, at i afgrøder ophængt på wires bruges vækstrørene meget mere med LED eller hybrid belysning for at have en direkte effekt på frugternes temperatur.

Tip 4: Styr plantens temperatur ved at afskærme

I mange tilfælde ser vi, at avlere, der har en energiskærm ved siden af en skyggeskærm, er mere fleksible og har mere kontrol over fugt og plantetemperatur sammenlignet med avlere, der kun har en skærm.

Der er en stor fordel ved at bruge en energiskærm til at styre plantetemperaturen. Især avlere, der er vant til belysning med HPS med høj intensitet, er ikke altid opmærksomme på effekten af varmestrålingen fra lysene, når emissionen udefra er lavere eller endda negativ. I mange tilfælde kunne det være en god mulighed at lukke energiskærmen næsten helt, hvilket begrænser emissionen fra afgrøden til atmosfæren, mens luftudskiftning og affugtning kan fortsætte.

Tip 5: Bliv ved med at beregne ud fra lyssummen

Ved anvendelse af højere lysstyrker vil lys i mindre grad være en begrænsende vækstfaktor i forhold til dyrkning. Kunstig belysning vil føre til stabile lyssummer om vinteren. Brug derfor den tilgængelige lyssum til at skabe en stabil dyrkning, der garanterer kontinuitet. Lys bliver mindre af en flaskehals, især når varme og lys kan styres separat med LED-belysning. Det betyder ikke, at du som avler ikke skal være opmærksom på de lyssummer, der skal nås, og det vækst- eller produktionspotentiale, det medfører. Ved at realisere for store plantebelastninger høje bliver afgrøden ubalanceret, hvilket fører til vanskelig genopretning om vinteren. Vær opmærksom på en realistisk plantetæthed, høstvægt, høststadie og beskæringsstrategi. 

Sådan laver du en vellykket LED-dyrkning

Flere og flere avlere skifter til energieffektiv LED-belysning og bliver overbevist om mulighederne. For at få mest muligt ud af potentialet er der en række "knapper", du kan trykke på for at få mest muligt ud af din afgrøde. Tænk på mere end bare lyset, men på alle vækstfaktorer i drivhuset, og lad planten guide dig i dine beslutninger.

Leontine

Leontiene van Genuchten er plantespecialist i blomsteravl hos Signify. Hun er en dybt engageret praktisk forsker med øje for at imødekomme avlernes behov. Siden hun begyndte at arbejde hos Philips lighting i 2015, har Leontiene samarbejdet med forskere og avlere om at udvikle og forbedre LED-belysningsteknologier inden for blomsteravl i gartnerier.

Erik

Erik Stappers er plantespecialist i grøntsager hos Signify. Hans fokus er på afgrøder og bladgrønt ophængt på wires. Erik er tæt involveret i projekter i Vesteuropa og arbejder sammen med avlerne for at skabe den optimale løsning til deres afgrøde og situation.

Relaterede artikler

"Myter omkring ""hvidt lys"" – Har du brug for ""hvidt"" lys for kunne at dyrke bedre afgrøder?"

Der findes flere myter omkring de specifikke lysspektre, der bruges til dyrkning af afgrøder og mere specifikt brugen af hvidt, grønt eller bredspektret lys. Denne artikel er den anden i rækken af interviews med Signifys Esther de Beer, leder af teamet af plantespecialister hos Philips Horticulture. I dette interview stillede vi spørgsmålet: Har du brug for "hvidt" lys for at kunne dyrke bedre afgrøder?

"Myte omkring ""hvidt lys"""

Trænger grønt lys dybere ind i løvtaget? Et interview med vores plantespecialist.

Kontakt os

Kontakt en certificeret partner

Philips produkter sælges gennem et globalt netværk af certificerede partnere. Find en forhandler i din region for at modtage flere oplysninger om Philips LED-vækstbelysning.

Kontakt Philips

Hvilken LED-vækstbelysning passer til dit behov? Vi står klar til at hjælpe. Benyt vores formular til at indsende din anmodning.

Abonner på nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om Philips LED-vækstbelysning ved at abonnere på vores nyhedsbrev.

Bliv en del af vores team

Er du interesseret i at udvide din horisont og blive en del af vores team? Tag et kig på vores karriereside for mere information.

Interesseret?

Lær mere om LED-vækstbelysning ved at læse vores seneste artikler og casestudier.