En nattevagt i drivhuset for Signify

Det meste af vores arbejdstid i gartneriteamet foregår i dagtimerne. Men vidste du, at vi også jævnligt har nattevagter? Nattetiden er, når vi måler, om den installerede LED-belysning afgiver den lysstyrke, vi har beregnet. Men hvorfor om natten?

Det er vigtigt for avlere at sikre sig, at alle planter i drivhuset dyrkes under de samme optimale forhold. Kunstvanding, gødning, afgrødepleje og belysning – alt skal konfigureres til at give ensartede resultater af høj kvalitet. I gartneriteamet går vi meget langt for at sikre, at vores lysplaner for LED-vækstlys passer til avlerens nøjagtige behov og de faktiske forhold i dennes drivhus.

Vores lysplan er lavet ud fra et computersimuleret drivhus, som beregner antallet af lysfotoner (µmol), der vil falde på et givet område (kvadratmeter) hvert sekund. Hvert drivhus er forskelligt, så hver lysplan er unik. Tænk på forskellige strukturer, afgrøder og skærmsystemer. 

En nattevagt i drivhuset for Signify

Figur 1. Simulering af et udsnit af et drivhus. Det centrale område (vist med rødt) er placeret i stort set samme højde som afgrøden. De gule linjer repræsenterer lysfordelingen af LED-modulerne.

At have en lysplan på papir er én ting, men vi måler LED-belysning i den aktuelle situation for at sikre, at det beregnede lysniveau opnås på et ensartet grundlag. Til vores LED-lysprojekter bruger vi et spektroradiometer eller en PAR-sensor (Photosynthetic Active Radiation), der viser lysmålingen i µmol/s/m², til at tage periodiske målinger af det gennemsnitlige lysniveau i drivhuset. Dette er den eneste nøjagtige måde at måle mængden af lys, som planten bruger, på. I modsætning hertil måler en luxmeter lysstyrken, som det opfattes af det menneskelige øje, i lysstrøm/m². Vores øjne er mest følsomme over for grønt lys, men rødt og blåt lys er de mest effektive farver til at maksimere fotosyntesen i planter, så det er dem, du vil måle. 

Det lysniveau i µmol/s/m², der kan opnås for et givet areal (m²), afhænger af antallet af installerede LED-moduler, lysudbyttet (µmol/s) af de installerede moduler og nærliggende reflektionsflader. Når vi udfører målinger, måler vi lysniveauet både ved positionen direkte under LED-modulerne samt positionen mellem LED-modulerne. Det gør vi for at beregne et korrekt gennemsnitligt lysniveau. Figur 2 viser disse to målepositioner som små grønne prikker. Jo tættere, du er på modulet, jo højere lysstyrke. Lysstyrken falder, efterhånden som du kommer længere væk, fordi lyset, der kommer ud af modulet, spredes over et større område. Målepositionerne og afstanden mellem lyssensoren og LED-modulerne er afgørende for at opnå nøjagtige målinger. Der skal også måles i den rigtige højde i drivhuset for at sikre, at lysstrålen er optimal og ensartet i toppen af planten. Målinger kan udføres i forskellige højder for at bestemme en optimal ensartethed. Ensartetheden øges, hvis forskellen mellem maksimum og minimum for de grønne kurver i figur 2 falder.

En nattevagt i drivhuset for Signify

Figur 2. Sidebillede af drivhuset forfra. De små grønne cirkler angiver målepositionerne. Bemærk, at den samme afstand opretholdes mellem målepositionerne. Den gennemsnitlige lysstyrke stiger, hvis du kun måler direkte under LED-modulerne.

Vi måler lysniveauet ved flere forudbestemte positioner, og sammenligner derefter disse med de simulerede mængder, der er givet for de samme positioner i lysplanen. Dette giver os mulighed for at bekræfte, at de niveauer, der er angivet i lysplanen, faktisk opnås.

Så hvorfor nattevagten? Sollys forstyrrer målingerne, så vi ville måle både lysudbyttet fra LED-lysene og mængden af dagslys i dagtimerne. Det er derfor, vi er nødt til at foretage vores lysmålinger før solopgang eller efter solnedgang for at måle mængden af lys, der produceres af belysningssystemet alene. 

En nattevagt i drivhuset for Signify

Figur 3. Jeg står med et stativ, der rummer et spektroradiometer, der bruges til at tage målinger uden dagslys.

Det er altid en ekstraordinær oplevelse at være i et drivhus om natten omgivet af pink LED-belysning uden nogen i nærheden og uden musik. Nogle gange bruger vi et målestativ til at holde lyssensoren op og væk fra vores krop for at undgå at kaste en skygge over den og for at nå højere afgrøder.

Resultaterne af vores lysmålinger lægges i en rapport, som vi deler med avleren. Den beskriver måleforholdene, fx afstanden mellem LED-modul og lyssensor, brug af skærme, afgrødehøjde, antal og placering af målepunkter, det gennemsnitlige lysniveau og lysets ensartethed. En lysmåling kan gentages for at afgøre, om det korrekte lysniveau blev opnået.

Bemærk: Lysmålinger af LED-modulernes specifikke lysudbytte og levetid udføres i optiske laboratorier under standardbetingelser specificeret af internationale normer. Det er umuligt at reproducere disse forhold i et drivhus. 

Leontiene van Genuchten

Leontiene van Genuchten er plantespecialist i blomsteravl hos Signify (tidligere kendt som Philips lighting). Hun er en dybt engageret forsker med fokus på det praktiske, der ønsker at imødekomme avlernes behov. Siden hun begyndte at arbejde hos Signify i 2015, har Leontiene samarbejdet med forskere og avlere om at udvikle og forbedre Philips LED-belysningsteknologier, der bruges til blomsteravl.

Rachid Allaoui

Rachid Allaoui er anvendelsestekniker hos Signify. Som anvendelsestekniker sikrer Rachid, at avlerne er udstyret med avancerede design til gartneribelysning. Med sin baggrund inden for optik uddanner han interne og eksterne kunder inden for radiometrien i forhold til produktporteføljen til gartnerier. Han fungerer som konsulent for kunder og tekniker for at sikre løbende forbedring af Philips LED-belysningsløsninger.

Relaterede artikler

Tænk på mere end bare lyset

Flere og flere avlere skifter til LED-belysning og bliver overbevist om mulighederne. Tænk ikke kun på lyset, men på alle faktorer

Hvad er forskellen mellem LED- og HPS-vækstlys?

Som avler leder du altid efter den bedste opskrift på vækst – måder at optimere resultater, minimere risici og øge udbyttet. Med LED-belysning kan du styre varme og lys separat.

Kontakt os

Kontakt en certificeret partner

Philips produkter sælges gennem et globalt netværk af certificerede partnere. Find en forhandler i din region for at modtage flere oplysninger om Philips LED-vækstbelysning.

Kontakt Philips

Hvilken LED-vækstbelysning passer til dit behov? Vi står klar til at hjælpe. Benyt vores formular til at indsende din anmodning.

Abonner på nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om Philips LED-vækstbelysning ved at abonnere på vores nyhedsbrev.

Bliv en del af vores team

Er du interesseret i at udvide din horisont og blive en del af vores team? Tag et kig på vores karriereside for mere information.

Interesseret?

Lær mere om LED-vækstbelysning ved at læse vores seneste artikler og casestudier.