Hvordan påvirker lys planter og mennesker forskelligt?

Da jeg vågnede i morges, bemærkede jeg en stor forskel i forhold til i går: Det var stadig ret mørkt, og himlen var dækket af tykke skyer, hvorimod det i går var lyst og solrigt! Den triste grå himmel forhindrede mig ikke i at stå op. Jeg skulle på arbejde, og der var stadig masser af lys, så jeg kunne udføre mine daglige aktiviteter. For planterne i min have har forskellen i sollys dog en meget større indflydelse, end den har på mig!

Solen udsender kontinuerligt stråling over et bredt spektralområde. Hvilken del af det, der når jorden, afhænger stærkt af, hvor du er, og hvordan vejret er. Faktisk forbliver spektret meget mere stabilt end mængden af stråling. Spektret varierer lidt afhængigt af sted og vejr, men bortset fra skumring og daggry ser det altid ens ud, lige fra UV- til IR-stråling. 

Primær vækstproces

Så hvordan påvirker dette planter? Den primære vækstproces er fotosyntese, som omdanner CO2 og H2O til sukkerarter ved hjælp af lys.

Der er en særlig del af strålingsspektret, som planter bruger til fotosyntese, kaldet fotosyntetisk aktiv stråling eller PAR (Photosynthetical Active Radiation). Det måles i antal fotoner eller lyspartikler og findes på bølgelængdeområdet fra 400 til 700 nm.

Fotosyntetisk aktiv stråling

Da planter og mennesker reagerer forskelligt på lys, er vi nødt til at bruge forskellige enheder til at beskrive lys i forhold til planter og mennesker. Og det er en vigtig ting at huske på, hvis du overvejer at bruge LED-vækstlys til at dyrke planter.

Enheden, vi bruger til at måle mængden af lys, der er synligt for mennesker, er 'lumen' eller 'lux', hvilket betyder antallet af lumen pr. kvadratmeter. Lumen vejer et lysspektrum langs det menneskelige øjes følsomhedskurve, som når sit højeste punkt i den grønne del af spektret.

Til at måle lys i forhold til planter bruger vi PAR (Photosynthetical Active Radiation), som tæller alle fotoner i området fra 400 til 700 nm. Måleenhederne er fotosyntetisk fotonflux (PPF), og måleenheden er mmol/s-1 og fotosyntetisk fotonfluxdensitet (PPFD), og dens enhed er mmolm-2.s-1.

Mål lys i forhold til planter

Så hvad har dette at gøre med overskyede dage? Da folk kun behøver relativt lidt lys for at se, kan vi generelt stadig få vores arbejde gjort på en overskyet dag. For planter er lys imidlertid vækstmotoren. Man kan sige, at planter får meget mindre gjort på en overskyet dag, end en person gør.

Esther de Beer

Esther de Beer er Program Manager for Pre-development and Research hos Philips Horticulture LED Solutions. Hun bruger sin tid på at gøre LED-vækstlys mere effektivt. I denne serie af artikler forklarer hun det grundlæggende om, hvordan belysning virker, og hvordan det påvirker plantevæksten.

Tænk på mere end bare lyset

Flere og flere avlere skifter til LED-belysning og bliver overbevist om mulighederne. Tænk ikke kun på lyset, men på alle faktorer

Hvad er forskellen mellem LED- og HPS-vækstlys?

Som avler leder du altid efter den bedste opskrift på vækst – måder at optimere resultater, minimere risici og øge udbyttet. Med LED-belysning kan du styre varme og lys separat.

Kontakt os

Kontakt en certificeret partner

Philips produkter sælges gennem et globalt netværk af certificerede partnere. Find en forhandler i din region for at modtage flere oplysninger om Philips LED-vækstbelysning.

Kontakt Philips

Hvilken LED-vækstbelysning passer til dit behov? Vi står klar til at hjælpe. Benyt vores formular til at indsende din anmodning.

Abonner på nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om Philips LED-vækstbelysning ved at abonnere på vores nyhedsbrev.

Bliv en del af vores team

Er du interesseret i at udvide din horisont og blive en del af vores team? Tag et kig på vores karriereside for mere information.

Interesseret?

Lær mere om LED-vækstbelysning ved at læse vores seneste artikler og casestudier.