Dette er del to af vores serie af artikler om, hvordan LED-vækstlys kan påvirke nitratniveauer i bladgrønt. Der er fortalere både for og imod. Nogle mennesker ønsker at sænke nitratniveauet i grøntsager, mens andre ønsker at hæve dem. Philips lighting Research, HAS School for Agriculture og Wageningen University udførte tre samtidige forsøg og opdagede, at de kunne reducere eller øge nitratniveauerne i planterne.
Forsøgene blev udført på samme tid om vinteren, et i et drivhus med HID-topbelysning, et i et drivhus med LED-topbelysning og et i et bylandbrug med LED-belysning. De nøjagtige samme afgrøder af salat og den samme gødning blev brugt i alle tre forsøg. Især afgrøderne i landbruget i byen havde væsentligt lavere niveauer af nitrater, fordi de blev dyrket konsekvent med den rette mængde lys hver dag.
Afgrøderne dyrket i drivhuset under HID og LED havde begge højere niveauer af nitrat, fordi de var påvirket af forskellige klimaforhold og mindre lysniveauer end det optimale. Planterne oplevede overskyede, solrige, koldere og varmere dage, hvor der ophobede sig nitrater i planternes blade. Resultaterne af dette eksperiment bekræftede, at foruden LED-belysning er klima en vigtig parameter at kontrollere for at maksimere nitratreduktion.
For de fleste salatafgrøder kunne der opnås mindre end 1500 mg/kg nitrater blot ved at skræddersy lysopskriften inden for et givet vækstmiljø. Dette påvirkede ikke udbyttet eller andre kvalitetsaspekter såsom holdbarhed og vitaminindhold. Ved at kombinere lysopskriften med en dynamisk kunstvandingsstrategi kan disse niveauer sænkes yderligere, hvis det ønskes. En lignende strategi kunne også anvendes i et drivhus, der bruger supplerende LED-belysning ved at tilpasse klimaparametrene og belysningen til at arbejde sammen. I drivhusforsøget med LED-belysning opnåede vi lavere nitratniveauer end i forsøget i drivhus med HID-belysning.