Rollen af sensorer og dataindsamling i et succesfuldt vertikalt landbrug

Det er almindeligt anerkendt, at et vertikalt landbrug har mange fordele i forhold til traditionelle metoder til dyrkning af afgrøder. Kort sagt overstiger produktionen pr. vækstarealenhed i vertikalt landbrug let den i de mest avancerede drivhuse på trods af relativt høje etablerings- og driftsomkostninger. Men for konsekvent at nå dette produktionsniveau skal du sikre, at vækstbetingelserne hele tiden er optimale. Det er her, sensorer og data spiller en central rolle, og hvorfor de er klar til at transformere fremtiden for vertikalt landbrug.

Hvilke data skal du have fat i?

For at bruge sensorer og data effektivt skal du først vide, hvilken slags data der er værdifulde og hvorfor. De vigtigste værdier at måle er følgende vækstbetingelser:

  • Klima (kendetegnet ved en kombination af lufttemperatur, fugtighedsniveauer, CO2 -niveauer og lufthastighed)
  • Plantetemperatur
  • Sammensætningen af næringsstoffer i det vand, der bruges til kunstvanding
  • Lysniveauet og spektret (som opfattet af planterne)
  • Plantemorfologi, -mangler og -vækst (brug af fænotyper)

Disse betingelser er væsentlige af forskellige årsager. Forskellen mellem plantetemperatur og lufttemperatur kan for eksempel fortælle os, om bladenes stomata er åbne. Hvis de ikke er det, kan planten ikke optage CO2 og omdanne det til biomasse. Ligeledes kan vi løbende måle pH-værdien (surhed) og EC (elektrisk ledningsevne) af vandet til kunstvanding for at sikre optimal plantevækst. Vi samarbejder også med flere virksomheder, der udvikler sensorer til at måle andre parametre i vandet til kunstvanding (såsom f.eks. jern eller magnesium).
Du bliver måske overrasket over at se, at vi måler lysniveauet og -spektret som opfattet af planterne, forudsat at vi allerede kan udlede dette ud fra typen og antallet af installerede LED-belysningsmoduler. Vores forskning har dog fundet ud af, at planternes opfattede lysniveau kan afvige med op til en faktor to fra det installerede lysniveau afhængigt af de optiske egenskaber af de anvendte materialer mellem og over planterne. Denne værdi afhænger i høj grad af, i hvilken grad planterne dækker vækstområdet, og da afvigelsesraten kan være høj, er det en, vi skal måle og spore for at sikre optimale vækstbetingelser.

Værdien af at overvåge hvert trin i vækstprocessen

Sensorer gør os i stand til at overvåge disse vækstbetingelser, genkende anomalier og identificere problemer så tidligt som muligt. Ved at opdage problemer på et tidligt tidspunkt kan vi reagere proaktivt i stedet for reaktivt. Dette gælder især for systemrelaterede problemer – såsom at temperaturen afviger fra et tilsigtet sætpunkt – som kan afhjælpes næsten med det samme.

Ud over at måle vækstbetingelser giver måling af vækstresultater også værdifulde data – ved hjælp af parametre som planternes størrelse, højde, vægt og farve. Vi kan bruge kameraer til at tage billeder af planterne i vækstlaget, for eksempel for at følge vækstudviklingen over tid og måle, om væksten lever op til forventningerne eller ej, hvilket vi kan gøre ved at sammenligne den med data, der er registreret i tidligere vækstcyklusser under lignende forhold. Ligesom sensorer kan kameraer også hjælpe med at forebygge problemer tidligt ved at muliggøre opdagelse af vækstmangler i tidlige stadier (såsom spidsbrænding) og sygdomme.

Hvordan vores sensor- og dataplatform kan hjælpe

Vores sensorplatform giver os mulighed for at måle de betingelser, der er vigtigst for plantevækst. Disse forhold omfatter klimaparametre og kunstvandingsparametre (inklusive tilført/drænet vand ud over pH-værdi og EC). På GrowWise Center i Eindhovens High Tech Campus (HTC) indsamler vi omkring 1.600 unikke sætpunkts- og sensoraflæsninger hvert tiende minut fra vores otte klimaceller – det er værdifuld igangværende forskning, der hjælper os til løbende at bygge videre på vores vidensbase og forbedre de løsninger, vi kan tilbyde.

Sensorerne kan placeres hvor som helst i et vækstlag og trådløst kommunikere de data, de indsamler, til systemets backend. Cloud-applikationer henter derefter disse data og visualiserer den information, der er mest relevant og nyttig for plantespecialister og -avlere. Udviklingen af sensorplatformen er en del af Horizon 2020 Internet of Food (H2020 IoF), et innovationsprojekt fra Europa-Kommissionen (EC), hvor vi har et tæt samarbejde med Staay Food Group.

Succesfuldt vertikalt landbrug

Fremtiden for vertikalt landbrug

Fordelene ved moderne sensorteknologi og datavidenskab er allerede mangfoldige, men teknologiske fremskridt inden for områder som AI lover noget virkeligt revolutionerende. Signify forsker i øjeblikket i AI-baserede algoritmer, der kan træne modeller til at koble realiserede vækstbetingelser sammen med realiserede vækstresultater, for eksempel i en proces kendt som "supervised learning" eller "overvåget læring". Dette vil i sidste ende gøre os i stand til at forudsige de præcise vækstbetingelser for at opnå optimal vækst – og imødekomme de mest specifikke behov hos avlerne. AI-teknikker som maskinlæring kan også bruges til at analysere billeder af planters vækst for straks at opdage eventuelle uventede afvigelser eller vækstmangler.

Lige nu giver vores sensor- og dataplatform kombineret med cloud-applikationer betydelig værdi til vores plantespecialister og kunder – lige fra at overvåge vækstprocessen og opdage problemer så tidligt som muligt til at accelerere udviklingen af nye optimerede vækstopskrifter. Det er klart, at sensorer og de data, de registrerer, spiller en central rolle i den fortsatte udvikling af vertikale landbrug. Signify og vores kunder vil ikke bare være en del af denne revolution – vi vil drive den.

Dr. Marcel Krijn

Dr. Marcel Krijn er en hovedforsker hos Signify og har over ti års erfaring i gartneri. Hans primære interesse er at fremme vertikalt landbrug som en mainstreammetode til fødevareproduktion, der både er energieffektiv og kommercielt gavnlig for Signifys kunder. Hans forskningsindsats fokuserer også på udvikling af nye muligheder for datadrevet vækststyring. 

Relaterede artikler

Vil du kontrollere nitratniveauerne i bladgrønt?

Ved at dyrke bladgrøntsager under LED-vækstlys i et indendørs vertikalt vækstmiljø opdagede forskerne, at de kunne reducere eller øge nitratniveauet i planterne.

Kontakt os

Kontakt en certificeret partner

Philips produkter sælges gennem et globalt netværk af certificerede partnere. Find en forhandler i din region for at modtage flere oplysninger om Philips LED-vækstbelysning.

Kontakt Philips

Hvilken LED-vækstbelysning passer til dit behov? Vi står klar til at hjælpe. Benyt vores formular til at indsende din anmodning.

Abonner på nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om Philips LED-vækstbelysning ved at abonnere på vores nyhedsbrev.

Bliv en del af vores team

Er du interesseret i at udvide din horisont og blive en del af vores team? Tag et kig på vores karriereside for mere information.

Interesseret?

Lær mere om LED-vækstbelysning ved at læse vores seneste artikler og casestudier.