Separat styring af varme og lys

Leo van der Harg poserer med farverige blomster i hænderne.

Leo van der Harg

Holland

Leo van der Harg BV er en mester i blomstavl. Virksomheden producerer 5 millioner potteroser om året, hvilket er cirka 10 % af det europæiske marked. Virksomheden ønskede at blive anerkendt for sin plantes overlegne kvalitet og søgte en bedre måde at kontrollere vækstbetingelserne på.

Leo van der Harg poserer i sit drivhus oplyst af Philips belysning
LED-lys er fremtiden. Derfor vælger jeg nu denne løsning.
– Leo van der Harg
Farverig buket blomster dyrket i Leo van der Hargs drivhus

Kundens krav

Van der Harg ønsker at blive anerkendt for den overlegne og ensartede kvalitet af sine planter. For at realisere denne ambition har virksomheden brug for, at vækstbetingelserne til enhver tid er optimale og kontrollerbare. Før opførelsen af det nye drivhus blev afgrøden udelukkende oplyst af HPS, et belysningssystem, der producerer både lys og strålingsvarme. Med denne form for belysningssystem er det ikke muligt at styre temperaturen og belysningen helt uafhængigt af hinanden. Om vinteren er dette normalt ikke et problem, men især om foråret og efteråret kan det give begrænsninger.

Den helt rigtige belysning

Leo van der Harg råder over et dyrkningsareal på 36.000 m2. I 2013 tilføjede det et nyt drivhus på 7.000 m2, der skulle bruges til blomstring. Inden opførelsen af det nye drivhus blev afgrøden oplyst af HPS. Denne form for system producerer både varme og lys, hvilket betyder, at de to faktorer ikke kan kontrolleres uafhængigt. Om vinteren er dette normalt ikke et problem, men om foråret og efteråret kan det give begrænsninger.

Leo van der Harg, virksomhedens ejer, havde blikket rettet mod LED. "Andre projekter har allerede bevist, at installationen af LED-løsninger letter styringen", forklarer han. "Denne kombination gør det nemmere at kontrollere vækstbetingelserne. Fordi LED-lys ikke genererer strålevarme, er det muligt at styre temperaturen og belysningen separat."

En ny belysningsopsætning blev installeret ved hjælp af en samling af LED- og HPS-vækstlyssystemer. Afgrøden belyses 5.000 timer om året, i løbet af 1.000 af dem belyses den enten kun af LED eller kun af HPS. Hvilken type belysning der bruges i disse 1.000 timer, afhænger af temperaturen i drivhuset. Dette forbedrede kontrolniveau resulterer i mere robuste planter af bedre kvalitet – hele året rundt.

Energibesparelserne ved den nye drivhusbelysning er mere end 10 %. Leo van der Harg rapporterer, at "investeringen vil betale sig tilbage med det samme, ikke kun på grund af energibesparelserne, men også på grund af forbedringen i plantekvaliteten."

Philips GreenPower LED-topbelysning

Philips GreenPower LED-topbelysning

Philips introducerer en løsning med LED-baseret topbelysning til drivhusavlere, der er nem at installere og uden behov for vandkølingssystemer.